Над 25 хиляди от постоянните жители на община Благоевград са хора

...
Над 25 хиляди от постоянните жители на община Благоевград са хора
Коментари Харесай

Над 25 хиляди от постоянните жители на община Благоевград са от Северна Македония



Над 25 хиляди от постоянните жители на община Благоевград са хора от Северна Македония, които са получили българско поданство.  Ако приемем този факт като доказателство за далновидната държавна политика на България, която даде право на хората с българско съзнание да припознаят родината си, само че май не е подобен казусът, тъй като бяха открити доста парадокси. С тях се зае прокуратурата, а общинската администрация на Благоевград стартира всеобща дерегистрация там, където има нарушавания. Кой е правил тези нарушавания и за какво - институциите тепърва ще кажат.

Въпреки, че тематиката за македонските българите е изключително мъчителна през днешния ден, в подтекста на изострените междудържавни връзки, в Благоевград и района тя е настояща от доста години. Особено забавно става преди и по време на избори, когато в някои благоевградски села избирателните описи не могат да се поберат в една линия и осведомителните табла получават формата на ветрило. Защото в тях са записани всички, имащи непрекъснат адрес в обитаемото място. В село Рилци гласоподавателите са 4788, а локалните поданици, с непрекъснат и сегашен адрес, са 739. Останалите над 4000 са македонци, с непрекъснат адрес в селото.

Още по-фрапиращ е контрастът в прилежащото село Бяло поле-там жителите са над 9200, а локалните хора са570. Така са още 10 от общо 22 обитаеми места в общината. Естествено, македонците не живеят тук. В множеството случаи няма и къде, защото повечето от адресите, на които са регистрирани, са парцели без здания, или с трафопост, да вземем за пример. Освен, че е нелегално, това изкривява демографската картина, усилва локалните налози и такси в някои села, дори дава опция на села с 30 поданици да си избират кмет. 

Проблемът е от години, само че едва наскоро с него се зае прокуратурата и локалната власт в Благоевград. Всичко потегли от едно протестно писмо до институциите от жителите на село Рилци, напомня Дора Зашева: 

" Прокуратурата се отзова на сигнала и разпореди инспекция, оказа се, че в действителност това са измислени адреси, празни имоти .... Как ги записва предходният кмет на селото? ". 

До самата постройка на кметството в Рилци има един имот, който локалните хора са кръстили " Македонският квартал ": 

" Така се води, защото  има 492-ма поданици македонци, регистрирани единствено на този имот ", изясни гражданин на селото.

Кметът на село Рилци Крум Крумов е единственият, който одобри да приказва по тематиката. Защото не е част от казуса, макар че го е наследил: 

" Този развой няма нищо общо с идните избори. Получиха се доста спекулации. Този развой върви от есента на 2019-а година ".

В диалог с кмета на община Благоевград Румен Томов, който издаде заповедите за инспекция и дерегистрация на македонските българи, там, където има нарушавания, обрисуваме мащабите на казуса: 

" Само в община Благоевград са регистрирани към 25 хиляди жители на Северна Македония. Понеже се усъмних в вярното вписване на тези жители, по тази причина издадох заповед и дружно с районната прокуратура действаме, с цел да бъдат прекъснати всички незаконосъобразни регистрации ".

Репортаж на Кети Тренчева в предаването " 12+3 " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР